Teljesen eltűnt a hazai mezőgazdaságból egy alapvető magyar élelmiszer, így már szinte kizárólag importból tudjuk beszerezni.

Drámaian visszaesett a hazai babtermelés, a magyar konyha egyik alapélelmiszere több mint 95 százalékban külföldről érkezik az országba.
Mélypontra süllyedt a magyarországi babtermelés, pedig ez a növény nemcsak a magyar konya szerves része, hanem táplálkozási szempontból is nagyon értékes.
Az 1990-es években az ország területén évi 4-6 ezer hektáron virágzott a babtermesztés, azonban napjainkra ez a terület drámaian, kevesebb mint ezer hektárra csökkent - számolt be róla az Agroinform.
A termőterület csökkenésével párhuzamosan a babtermelés is drámaian visszaesett: míg 1991-ben még több mint 6 ezer tonna babot szüreteltek Magyarországon, addig 2022-re ez a szám mindössze 234 tonnára csökkent.
A jelentős visszaesés ellenére a bab iránti kereslet nem csökkent, csak a hazai termelés tűnt el szinte teljesen.
A Magyarországon fogyasztott szárazbab mennyisége csupán egy apró részét, mindössze 3,8%-át teszi ki a hazai termelésből származó bab.
2023-ban például 466 tonna volt a hazai termés, és több mint 12 ezer tonna import bab érkezett az országba.
A hazai termelés visszaszorulása miatt Kanadából, az Egyesült Államokból, Marokkóból, Etiópiából, Egyiptomból vagy éppen Lengyelországból érkezik a bab, gyakran olyan országokból, ahol más, olykor megengedőbb a növényvédelmi szabályozás.
A bab igazi szuperélelmiszer, tele jótékony tápanyagokkal. Magas fehérjetartalmának köszönhetően remek alternatíva a húsmentes étrendet követők számára, emellett vitaminokban és ásványi anyagokban is gazdag. Egészséges választás, amely ráadásul jól tárolható, így válságos időszakokban is nélkülözhetetlen alapvető élelmiszer.