Nem titok többé: idén ez a különleges édesség érdemelte ki az ország tortája címet!

Balogh László és Kis Roland gyulai cukrászmesterek alkotása, a "DCJ STÍLUSGYAKORLAT" fantázianevű torta viselheti idén a Magyarország Tortája címet. A Magyarország Cukormentes Tortája versenyt Kovács Alfréd váci cukrász nyerte az "Álmodozó" fantázianevű kreációjával.
A Magyar Cukrász Ipartestület 2025-ben tizenkilencedik alkalommal indította el a "Magyarország Tortája" versenyt. Ez az esemény nem csupán a cukrászat iránti elköteleződésünket tükrözi, hanem a nemzeti ünnep, augusztus 20-a, Szent István napja alkalmából is fontos szerepet játszik. A verseny célja, hogy méltó környezetben emelje ki hazánk cukrászati hagyományait, értékeit, valamint kreatív alkotóerejét, bemutatva ezzel a magyar gasztronómia sokszínűségét és gazdagságát.
Az Ágazati Értéktárba nemzeti értékként felvételt nyert verseny keretében minden évben olyan népszerű magyar ízekkel és gyümölcsökkel készült tortákra számít az Ipartestület, amelyek kizárólag prémium minőségű, természetes és egészséges alapanyagok felhasználásával készülnek.
A 2025-ös versenyt a cukrász szakmai szervezet a "Dobostorta 140" tematikájában hirdette meg, tisztelegve Dobos C. József hungarikummá nyilvánított ikonikus alkotása és nemzetközileg elismert munkássága előtt. A mester 1884-ben teremtette meg híres tortáját, amelyet 140 évvel ezelőtt, 1885-ben, a Budapesti Országos Általános Kiállításon mutatott be először a nagyközönségnek. E jeles évforduló alkalmából a verseny célja, hogy felidézze ezt a cukrászművészeti csodát, és inspirálja a jövő generációit a hagyományok és az innováció ötvözésére.
A versenyzők feladata az volt, hogy a nevezett tortájukban tükröződjön a dobostorta jellegzetessége, ezért kötelező volt az alapanyagok felhasználása. Azonban szabadon dönthettek a mennyiségekről és a rétegek elrendezéséről. Az alapanyagok között szerepeltek a tojás, a cukor vagy karamellizált cukor, a vaj, az étcsokoládé, valamint a Bourbon vaníliás cukor és/vagy a vanília rúd.
Az alábbi alapanyagkosarakból legalább kettő csoportból egy-egy alapanyagot is fel kellett használni a nevezett tortáknál: (a dobostorta alapanyagai mellett)
A versenymunkák esetében továbbra is kiemelt elvárás, hogy a felverteket és más tésztarétegeket hangsúlyosan, legalább 40%-os arányban alkalmazzák, lehetőleg minimum három rétegben. Ez a megkövetelt struktúra segít abban, hogy a torták még inkább tükrözzék a magyar cukrászat gazdag hagyományait és mesterségbeli tudását.