Jelenleg a kertek titkos zugában pompázik a paraszt gumicukor: ingyen elérhető, és teljesen természetes! - Pénzcentrum

Megfejtés: a fehér akác virágai, amelyek még éppen csak kezdik bontogatni szirmaikat. Ezek a mézédes illatú fürtök nemcsak a méhek kedvencei, hanem számunkra is igazi gyógyító finomságok. A virágok édes, lágy íze sokak szerint meglepően emlékeztet a gumicukorra, de jóval egészségesebb alternatívát kínál! De vajon mikor virágzik az akác? Tudtátok, hogy az akácvirágból nemcsak ízletes fehér akác tea és akácvirág szörp készíthető, hanem akár pálinka is, sőt, még palacsintás akác csemege is?
Aki figyelmesen szemléli a természetet, az észlelheti, hogy az akác virágzása egyre inkább teret hódít. Ugyanakkor az ország számos részén sajnos fagykár sújtotta az akácerdőket. Különösen aggasztó a helyzet a síkvidéki és alföldi területeken, ahol csupán a legmagasabb fák legfelső ágain található néhány virágfürt - erről számolt be az Omme.hu. A középhegységeink és dombvidékeink völgyeiben szinte teljesen "csontra fagytak" az akácosok. Azonban azokban a régiókban, ahol a rügyeket nem érte fagy, már március első hetében is bőven látható volt a virágzás előrehaladott állapota. Most, május elején viszont már ideje lenne bőségesen begyűjteni ezt a különleges növényt.
Az akácvirág azonban nemcsak a méhek kedvence, hanem ehető virágként egyre népszerűbb a magyar konyhában is. Édes, lágy íze sokak szerint meglepően emlékeztet a gyümölcsös gumicukorra, különösen, ha nyersen fogyasztjuk, vagy szirupként, lekvárként készítjük el. Az akácvirágból készített szörp frissítő, természetes édesség, amelyben az akác sajátos aromája dominál, és akár mentával is ízesíthető.
Az akácfáról a legtöbb embernek elsősorban az akácméz jut eszébe, pedig hófehér virágai nemcsak szépek, hanem értékes gyógynövényként is ismertek. Forrázata köhögéscsillapító, enyhíti a gyomorsav-túltengést, és gyulladáscsökkentő hatása is ismert. Gyógyászati szempontból viszont kizárólag az akác virága használható, a növény többi része - így a szár, a levél és a kéreg - mérgező fehérjéket tartalmaz, ezért belsőleg nem alkalmazható.
Érdemes megemlíteni, hogy a dísznövényként elterjedt lila és sárga virágú akácfajták nem alkalmasak fogyasztásra, és gyógyító tulajdonságokkal sem bírnak.
A fehér akác virága számos jótékony hatással bír: étvágyjavító, gyomorsavcsökkentő, vizelethajtó és görcsoldó tulajdonságokkal rendelkezik. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy nem helyettesíti az orvosi kezelést, és tartós használata előtt érdemes szakemberrel is konzultálni. Viszont a fehér akácát büntetlenül lehet akár desszertként, sülve vagy főzve, lekvárnak vagy sütibe elrejtve fogyasztani! Következzék hát 4+1 őrületes tavaszi finomság, amit akácvirágból készíthetsz:
A virágokat érdemes május és június között gyűjteni, ügyelve arra, hogy a fürtökről gondosan leemeljük őket. Ezek a virágok nyersen is fogyaszthatók, de fontos, hogy mértékkel bánjunk velük, mivel túlzott mennyiségben hányingert idézhetnek elő.
A fehér akác bimbói, amelyek még csak most kezdik bontogatni szirmaikat, meglepően édes ízvilágukkal és gumicukorra emlékeztető állagukkal vonják magukra a figyelmet – mindenképpen érdemes kipróbálni őket. Ezek a kis, illatos rügyek nem csupán természetes csemegék, hanem gazdagok antioxidánsokban és vitaminokban, így igazi vadon termő "szuperélelmiszerként" is megállják a helyüket.
Fontos, hogy kizárólag fehér akácvirágot gyűjtsünk! Ideális esetben olyan védett helyeken szedjük, ahol a környezeti szennyeződések, mint a kipufogógázok, nem befolyásolják a növény tisztaságát. Az akác virágából készült tea édes, lágy ízével kényezteti az ízlelőbimbókat, és aromás vegyületeit az illatszeripar is nagyra értékeli. Kiválóan alkalmazható gyomorsavtúltengés és reflux esetén, emellett hatékony köhögéscsillapító és nyálkaoldó is. Görcsoldó és nyugtató hatásai miatt a székrekedés enyhítésére is ajánlott. Meghűléses megbetegedések esetén izzasztó hatása segíthet a gyógyulásban.
A tea készítéséhez használjunk 2 teáskanál szárított akácvirágot, amelyet öntsünk le 2 dl forró vízzel. Hagyjuk állni 5 percig, majd szűrjük le. Az íze édes és lágy, valódi élvezetet nyújt. Bár napi rendszerességgel is fogyasztható, a legjobb, ha kúraszerűen isszuk: napi egy-két csésze ajánlott, amíg a tünetek tartanak, ezt követően pedig elegendő, ha hetente egy-két alkalommal élvezünk belőle.
Az akácvirágból készített tea korlátlan ideig iható, de kúraszerűen naponta csak addig kell inni, amíg az adott probléma meg nem szűnik. A szervezetet emlékeztetve a védekezésre a továbbiakban heti vagy kétheti egy csésze is elegendő - legalábbis Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember korábban ezt tanácsolta. De a fehér akácvirág tea fogyasztását azoknak is ajánlja, akiknél a gyomorsavasság idegi eredetű probléma.
Akácvirág szörp készítése során fontos, hogy frissen nyílt, illatos virágokat válasszunk ki. Miután hazatértünk, terítsük ki a virágokat egy plédre, hogy a hangyák és más kis élőlények szabadon távozhassanak. Érdemes a virágok szárát finoman megütögetni, hogy a rejtőzködő rovarok is elmeneküljenek. Átlagosan 45-50 dkg virágból körülbelül 25-30 dkg tiszta virágot nyerhetünk. Ha ezzel végeztünk, nekiláthatunk a szörp készítésének! Az alábbi videó segíthet eligibilizálni a folyamat lépéseit:
Jó tudni, hogy a szörp mellett az akácvirágból pálinkát is főzhetünk!
A rántott akácvirág egyszerű, de mennyei desszert, amit könnyedén elkészíthetünk. Frissen leszedett akácvirágokat gyümölcssalátákba is tehetünk, de ha igazán különleges édességre vágyunk, ki is süthetjük őket. Keverjünk egy sima palacsintatésztát, majd forgassuk meg benne az akácfürtöket, és dobjuk őket forró olajba. Várjuk meg, amíg szépen kisülnek, és már kész is a finom, ropogós desszert! Az alábbi Tiktok videó segíthet az elkészítésben:
Bár nem annyira népszerű, a fehér akác virágából nem csupán ízletes szörp, hanem isteni zselé is készíthető. Nézzük meg, hogyan varázsolhatjuk el ezt a különleges hozzávalót a konyhánkban:
Hozzávalók (kb. 3 kis üveghez):
Az akácvirágot lehetőleg tiszta, forgalomtól távoli helyről szedjük, majd húzzuk le a szirmokat a fürtökről - csak végighúzzuk rajtuk a kezünket, és szinte maguktól potyognak. Egy nagy tálba szórjuk a virágokat, ráöntjük a vizet, és mellédobjuk a citromkarikákat is. Egy tányérral lenyomjuk, hogy minden szirom víz alatt maradjon, majd lefedjük folpackkal, és három napra hűtőbe tesszük ázni.
A harmadik napon elérkezik az idő, hogy a levet szűrjük – először egy szűrőn, majd egy muszlinon vagy tiszta konyharuhán át, hogy a végén egy gyönyörűen tiszta, áttetsző akáclevet kapjunk. Ebből a levből 7 dl-t kimérünk, és egy lábasba öntjük. Hozzáadjuk a cukrot, a dzsemfixet, valamint a citromsavat vagy -levet. Elkezdjük melegíteni az elegyet, és szükség esetén egy botmixer segítségével biztosítjuk, hogy a dzsemfix teljesen feloldódjon. Amint a keverék felforr, hagyjuk 5 percig gyöngyözni, majd elzárjuk a hőt, és 2 percig pihentetjük. A keletkezett habot óvatosan eltávolítjuk, majd még forrón sterilizált üvegekbe töltjük.