Itt bontakozik ki előttünk egy számos lehetőséget rejtő helyzet, ám a magyarok közül sokan mégsem élnek ezzel a kínálkozó alkalommal - Agro Napló.


Az élelmiszerpazarlás világszerte égető problémának számít, hiszen csak Európában évi 60 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe. A pazarlás azonban nem csak a konyhánkban történik, hanem az ellátási lánc minden egyes lépésénél tetten érhető, többek között infrastrukturális és esztétikai okok miatt, vagy akár a túltermelés következményeként. De vajon mire volna szükség ahhoz, hogy ez pozitív irányba változzon? Erről beszélt az Alapvetés podcast eheti műsorában Dalmadi Júlia, a TransFoodMission Kft. ügyvezetője és Héjja Csaba, az MBH Bank Agrár- és Élelmiszeripari Üzletág stratégiai elemzője.

A körforgásos gazdasági modell számos izgalmas lehetőséget kínál. A termelés során keletkező melléktermékekből új értékek teremtődhetnek, miközben a környezet védelmét is szem előtt tartják, és a vállalatok nyeresége is növekedhet. Egy jól ismert példa erre az értékcsökkentő újrahasznosítás, ahol a tápanyagokban gazdag melléktermékeket állati takarmányként hasznosítják. Emellett létezik értéknövelő újrahasznosítás is, amely során ugyanazt a mellékterméket egy hozzáadott értéket képviselő élelmiszer előállításához használják fel, így nemcsak a hulladékcsökkentés, hanem az innováció és a fenntarthatóság terén is előrelépést érhetünk el.

Related posts