Húsvét alkalmából több száz kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból.

Befejeződött a tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés első fázisa, amely során több mint 300 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból. Ezen kívül 1,6 millió forint értékben bírság kiszabása is folyamatban van - tájékoztatta a közvéleményt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih).
A hatóság legfrissebb tájékoztatása szerint a 2025-ös tavaszi szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzések időpontja március 24. és április 18. közé esik, és az egész ország területén zajlanak. Az ellenőrzések során különös figyelmet fordítanak a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó népszerű termékekre, így többek között sonkákra, húsvéti édességekre, kalácsokra, étkezési tojásokra és borokra is kiterjednek a vizsgálatok.
A Nébih irányítása alatt a területi élelmiszerlánc-felügyeleti hatóságok ellenőrei több mint 260 vizsgálatot végeztek el élelmiszer-előállító üzemeknél és alkoholos italokat forgalmazó egységeknél. Eddig négy esetben figyelmeztetést adtak ki, míg két alkalommal a gyártási tevékenység korlátozására volt szükség.
A hatóság összesen 1,6 millió forint értékben 15 bírság kiszabására készül.
A kormányhivatalok és a járási hivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti ellenőrei az első szakaszban összesen 268 vizsgálatot hajtottak végre. Ezek között 83 húskészítmény-, 77 sütőipari, 38 édesipari előállítót, valamint 42 tojáscsomagoló létesítményt ellenőriztek. Emellett 28 helyszínen a borászati termékek forgalmazását is alaposan megvizsgálták. Az élelmiszer-előállítók között a szakértők 26 tételt, több mint 300 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból. Ezek többsége lejárt szavatosságú alapanyag volt, de akadtak olyan sonka- és füstölt hús készítmények is, amelyek nyomon követhetősége kérdéses volt.
Az érintett üzemekben eddig 29 húsvéti édességből, 50 kalácsból, valamint 56 húsvéti sonkából és füstölthús-készítményből vettek mintát. A húsvéti figurák különféle csokoládéból vagy bevonómasszából készülhetnek, ezeknél a laboratóriumi vizsgálatok a zsírsav-összetételre, valamint a nem jelölt allergének és a szalmonella esetleges jelenlétére irányultak. A minták megfeleltek az előírásoknak.
A kalácsok zsírtartalmát a Magyar Élelmiszerkönyv és a gyártmánylap előírásai szerint vizsgálták, és megállapították, hogy két foszlós kalács a megkövetelt minimum alatt teljesített - áll a közleményben.
A húsvéti sonkákból és egyéb húskészítményekből a sótartalom és a mikrobiológiai paraméterek (Salmonella, Listeria monocytogenes) vizsgálata céljából vettek mintát. Eddig három sonka, valamint három "comb" vagy "lapocka" megnevezésű termék az előírtnál magasabb sótartalmú volt.
A tojáscsomagolók ellenőrzése során összesen 28 étkezési tojást választottak ki mintavételre, és a mikrobiológiai tesztek eredményei alapján szalmonella nem volt kimutatható.
A külföldi borok és gyöngyözőborok ellenőrzése kedvező eredménnyel zárult az első szakaszban. A felügyelők rendben találták a forgalmazáshoz szükséges dokumentumokat, és a vizsgált termékek között érzékszervi hiba miatt fogyasztásra alkalmatlan tétel sem akadt - közölte a Nébih.