Ebben az időszakban a vacsorázás talán a legkevésbé kedvező élmény.

Rengeteg érvet hallhattunk már arról, miért nem célszerű éjszaka falatozni. Többek között fokozhatja a reflux kockázatát, negatívan befolyásolhatja az alvás minőségét, és hozzájárulhat a súlygyarapodáshoz is. De vajon mikor lenne a legmegfelelőbb időpont a vacsorára? Egy nemrégiben készült tanulmány erre a kérdésre is világot derít.
A Nature Communications folyóiratban nemrég napvilágot látott tanulmány rávilágított, hogy a vacsora késői időpontban történő elfogyasztása növelheti az egészségügyi kockázatokat, különösen a szív- és érrendszeri betegségek esetében. A kutatás során több mint százezer résztvevő egészségi állapotát és étkezési szokásait elemezték, hogy feltárják a késői vacsorázás lehetséges következményeit.
A kutatók megállapították, hogy azok az emberek, akik reggel 9 óra után kezdik a napot étkezéssel, és az utolsó falatjukat 21 óra után fogyasztják el, sokkal nagyobb kockázatnak vannak kitéve szívroham és stroke szempontjából, mint azok, akik reggel 8 és este 8 között étkeznek.
A szakértők véleménye alapján a vacsora legmegfelelőbb időszaka 17 és 19 óra között terjed.
a koraesti vacsorával pedig megelőzhetjük az álmatlanságot, az emésztési zavarokat, de jót tehetünk a szívünk egészségének is.
Nem csupán a vacsoraidő jelentős, hanem a reggeli étkezés is kulcsfontosságú. A kutatások alapján javasolt, hogy a reggelit már 8:30 előtt fogyasszuk el, mivel ez hozzájárulhat a kettes típusú cukorbetegség és a magas koleszterinszint kockázatának csökkentéséhez. A napot indító étkezés során pedig érdemes választani a magas fehérjetartalmú élelmiszerek közül, hogy biztosítsuk a megfelelő energiaforrást a nap kezdetén.