Figyelem! Vannak fontos szempontok, amiket érdemes figyelembe venni a sütőtök fogyasztása előtt. Itt van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni!


Az év folyamán ritkán kerül a tányérunkra az édes és laktató sült tök, de érdemes megfontolni a fogyasztásának előnyeit és hátrányait is.

Megérkeztünk a sütőtök csodálatos időszakába, amikor a finom falatok rajongói izgatottan várják, hogy újra élvezhessék ezt az ízletes zöldséget, amit az év korábbi hónapjaiban nem tudtak beiktatni az étrendjükbe. A sült tök igazi megosztó étel: míg egyesek imádják, mások távolságot tartanak tőle. Azok viszont, akiknek a szívéhez nőtt, szinte korlátlan mennyiségben képesek elmajszolni belőle. Ám érdemes megjegyezni, hogy a bőséges fogyasztás nem mindig a legjobb választás; a mértékletesség itt is kulcsfontosságú, hiszen a túlzás nem csak az ízélményt, de az egészséget is veszélyeztetheti.

Az előnyöket szinte felesleges is részletezni, hiszen a sült tök fogyasztása különösen jelentős az A-vitamin iránti szükségletünk kielégítése szempontjából. Ennek a vitaminforrásnak a szerepe a látás egészségének megőrzésében kiemelkedő, hiszen a tökben található béta-karotin, amely a gyümölcs narancssárga színét adja, hozzájárul ennek a folyamatnak a támogatásához. Ha ilyen nézőpontból közelítjük meg a kérdést,

napi 15-20 dkg sütőtök már bőven tartalmazza azt az A-vitamin mennyiséget, amire a szervezetünknek szüksége van.

Bár ez az ízletes csemege alacsony kalóriatartalommal büszkélkedhet, és gazdag rostokban, ami gyorsan teltségérzetet idéz elő, a diétázók számára kifejezetten ajánlott lehet (bár érdemes figyelni a cukortartalmára). Továbbá, segít csökkenteni a "rossz" koleszterin szintet, és a szerotonintermelést serkentő hatásának köszönhetően ellensúlyozza az őszi melankóliát is. Emellett védelmet nyújt a bőr számára, és mérsékelheti a rák kialakulásának kockázatát. Az előnyei tehát egyértelműek – de vajon miért merül fel mégis a kérdés, hogy van-e valami hátránya?

A Honvéd Egészség Plusz Magazin összegyűjtötte a túlfogyasztás potenciális kockázatait, és nem meglepő, hogy bőven akad lehetőség erre, hiszen a tök számtalan formában elkészíthető - legyen szó levesről, püréről, főzelékről vagy akár süteményekről. Az édesszájúak számára különösen vonzó lehet, hiszen ínycsiklandó élményeket nyújt. Érdemes azonban figyelni a béta-karotin fogyasztására, mivel annak túlzott bevitele sárgás elszíneződést okozhat a bőrön, ezt karotinémiának nevezik. Bár látványos, szerencsére ártalmatlan jelenségről van szó.

A magas rosttartalom – különösen, ha hirtelen és túlzott mennyiségben fogyasztjuk – komoly terhet róhat az emésztőrendszerünkre. Ennek következményeként puffadás, gázképződés, hasi görcsök, sőt akár hasmenés is felléphet. Sokan talán nem is sejtik, hogy a sült tök elfogyasztása után a megfelelő folyadékbevitel elmaradása székrekedéshez vezethet. Különösen azoknak, akiknek a vércukorszintje hajlamos az ingadozásra, érdemes figyelniük arra, hogy a sütőtök valójában egy "cukorbombát" jelent, hiszen jelentős mennyiségű természetes cukrot tartalmaz.

Sajnos a sütőtök allergiás reakciókat és intoleranciát is okozhat, így nem mindenki számára javasolt a fogyasztása. Bár ezek az allergiás reakciók általában enyhék, előfordulhatnak kellemetlen tünetek is, mint például bőrkiütések, viszketés, csalánkiütés, duzzanat, orrfolyás, tüsszögés, sőt, hányinger, hányás és hasmenés is. Érdemes tehát óvatosan bánni vele, ha valaki gyanítja, hogy érzékeny lehet a sütőtökre.

Related posts