Az új egészségügyi trend a marhafaggyú körül forog - sajnos a tudomány más megvilágításba helyezi a dolgokat.

A fürdővízzel együtt a gyereket is kiöntené az USA egészségügyi minisztere: az olcsó tömegkajákat üldözve egészségtelen zsírra cserélné az egészségesebb étolajokat.
A magolajok káros hatásai aggasztóak, ezért ideje visszatérni a marhafaggyúhoz! Magyar szemmel nézve ez a nézőpont szinte érthetetlen. Az Egyesült Államokban azonban egyértelmű, hogy az új egészségügyi miniszter, Robert Kennedy miben lát sürgető változtatásokat. Ő úgy véli, hogy az amerikai lakosságot étolajokkal mérgezik, anélkül, hogy ezt észlelnék. Véleményének máris kézzelfogható következményei vannak: a McDonald's és több más gyorsétterem-lánc már visszatért a klasszikus zsíros sütési módszerekhez a krumpli készítésekor.
A marhafaggyú idehaza nyilván a neve miatt is furcsán hangzik, de főképp azért, mert gyakorlatilag nem használatos: a magyar konyhákban az állati zsiradékok közül a disznó-, a kacsa- vagy a libazsírt alkalmazzák. Részletkérdés, hogy nem csak a magyar nyelv tesz különbséget, "amerikaiul" is külön szó van a marhából és a sertésből nyert zsiradékra: tallow, illetve lard. Témánk szempontjából azonban nem is feltétlenül a marha a fontos: a dilemma felfogható egyszerűen úgy, hogy étolaj helyett ajánlatos-e hagyományos módon, zsírban sütni a húst, a krumplit és minden mást.
Mi a helyzet a magolajjal? A mérgezéselmélet követői éles határt vonnak a magvakból préselt olajok és más, alternatív módszerekkel előállított növényi olajok között. Így került a "gyűlöletes nyolc" olajalapanyag közé olyanok, mint a szója, kukorica, rizskorpa, repce, napraforgó, sáfrányos szeklice, szőlő és gyapot. Ezzel szemben az olíva- és az avokádóolaj teljesen ártalmatlanok számukra. Emellett a piacon megjelenő új, innovatív ötletek, mint például a fermentált cukornádból készült olaj, szintén gyanúra adnak okot, de nem esnek a kritika alá.
Ha a tájékozott olvasó meglepődik, az teljesen érthető. A táplálkozástudomány területén ritkán találunk olyan kérdést, ahol a szakértők véleménye ennyire egyezik: a táplálkozási irányelvek egyöntetűen a növényi olajok fogyasztását ajánlják.